Le Tombeau d'Artagnan werd mede mogelijk gemaakt door;

Het verhaal

“Le Tombeau d’Artagnan" Groot Spektakelstuk bij Tapijnkazerne

Theatrale aandacht voor 350e sterfdag Musketier d’Artagnan in Maastricht

 

In het weekend van 22 t/m 25 juni aanstaande wordt op het voorterrein van de Tapijnkazerne, nu Universiteit Maastricht, een groot theatraal speltakelstuk opgevoerd door meer dan 200 acteurs en musici. Onder de titel “Le Tombeau d’Artagnan” wordt daarmee aandacht besteed aan de 350e sterfdag van deze beroemdste musketier aller tijden.

Deze Franse edelman stierf bij het beleg van Maastricht in de nabijheid van de Tongersepoort op 25 juni 1673 toen hij als kapitein van de Musketiers diende in het leger van Koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, van Frankrijk. Frankrijk was in oorlog met de Republiek der Zeven Provinciën. Maastricht was een belangrijke vesting in het Maasdal, en behoorde zowel de Prins Bisschop van Luik als de Staten-Generaal van de Republiek toe. Omdat de Republiek protestants was, gold in de stad een geloofsgelijkheid, hoewel de bevolking in overgrote meerderheid katholiek was gebleven. Het beleg van Maastricht in 1673 werd dan ook

met gemengde gevoelens ondergaan. Oorlog brengt echter altijd veel leed en ellende met zich, en dus is het niet vreemd dat de vredesboodschap in de teksten fors doorklinkt.

De bekende regisseur/schrijver Sybrand van der Werf schreef op basis van bestaande teksten uit de wereldliteratuur “Le Tombeau d’Artagnan”, een toegankelijk drama met moraal, humor en ernst. Ondersteund door veel muziek klinken teksten en wordt gezongen en geacteerd. Dirigent en arrangeur Matty Cilissen zal met zijn Harmonie St. Petrus & Paulus uit Wolder, de Greune, de muzikale basis leveren. De muziek van onder andere Händel, Beethoven, Holst, Prévost en Lully zal de cast, zowel bestaande uit professionele acteurs/zangers als vele tientallen amateurspelers begeleiden.

Tot de cast behoren onder andere Martijn van der Veen, die de rol van d’Artagnan speelt, Pascal Pittie als Louis XIV, Juul Jacobs als Vauban, Rufus Hegeman als Paffenrode, Madieke Schoots als Willem III en Ryan van Haaren als Fariaux. Daarnaast worden rollen vervuld door Inger van Eldik, Sophie Heuts, Meghan Jones, Marc Schoutrop, D’Artagnan als kind wordt gespeeld door Raf Schoutrop en Flinn Vermeer. Uiteraard ontbreken tientallen figuranten niet.

 

Het stuk vertelt onder meer het verhaal van Charles  de Batz de Castelmore d’Artagnan, die terecht komt in een oorlog tussen Willem III en Lodewijk XIV. Tijdgenoten als Van Paffenrode en Vauban komen in actie of geven commentaar. Maar ook krijgen oorlog en vrede alle aandacht.

Het spektakel is een mengeling van toneel, muziek, actie, dans, klank en licht, en dat alles tegen de historische achtergrond van de kazerne, nabij de sterfplek aan de walmuren van de stad. Het publiek neemt plaats op stoelen die rond de verdiepte paradeplaats worden neergezet. Het groot orkest zit beneden voor de ingangswand, terwijl het schouwspel zich op ooghoogte ontrolt. Het hele stuk wordt zonder pauze gespeeld en duurt ongeveer vijf kwartier.

Voor de organisatie en productie tekent Stiechting De Vief Köp. die in 2019 ook de organisatie deed voor het spektakelstuk ‘Liberation’ op het Koningsplein b.g.v. de viering van 75 jaar bevrijding.

Een absolute aanrader! Komt dat zien!